Groningen

Groningen staat bij velen bekend als echte studentenstad. Van de ruim 202.000 inwoners, zijn er 60.000 studenten. Dit maakt Groningen een levendige stad die zeker ingericht is op studenten. Met al deze jonge inwoners, wordt de stad ook wel de City of Talent genoemd.

De twee grote onderwijsinstellingen in Groningen zijn de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een internationaal georiënteerde universiteit. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Het resultaat hiervan is dat ze in de top honderd staan op invloedrijke ranglijsten. De RUG is geliefd bij studenten (32.000) en medewerkers (5.800) uit binnen- en buitenland. De Hanzehogeschool Groningen is een kennisinstelling voor toegepast onderzoek. Met 30.000 studenten en 3.300 medewerkers worden zij elk jaar groter. In 2020 vierde de Hanzehogeschool haar 222e verjaardag!

 

City of Talent

Groningen is niet alleen een echte studentenstad, maar ook op het gebied van onderzoek, innovatie en ondernemerschap loopt de stad voorop. Een echte City of Talent dus.

Om dat ook aan de rest van het land kenbaar te maken hebben de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, het UMCG en de gemeente Groningen de handen ineengeslagen. Onder de noemer ‘Groningen, City of Talent’, zijn zij samen met Marketing Groningen een landelijke campagne gestart. Het motto van de campagne is: ‘Hier is ruimte voor talent. Ruimte om te leren. Om te werken. Om te groeien. Om je verder te ontwikkelen. Om het beste uit jezelf te halen. Bovendien is hier ruimte om te wonen, te sporten en te genieten.’

 

Hotspots in Groningen

Groningen is misschien niet zo groot als Amsterdam, maar heeft genoeg wat je kunt bekijken wanneer je naar Groningen komt. Van koffietentjes, terrasjes en gezellige kroegjes, tot mooie bezienswaardigheden. Waar je ook naartoe gaat in Groningen, met Knaek is de kans dat je er studentenkorting krijgt heel groot! Een goeie tip dus, voor als je na de KEI-week voor het eerst zelf over je financiën gaat. Check hier waar in Groningen je met Knaek studentenkorting krijgt! Hieronder alvast een kort overzicht van enkele studentenhotspots in Groningen:

  

Bij Britta

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat vind je op nummer 27 een koffietentje waar je ook kan lunchen, Bij Britta. Zodra je daar naar binnen loopt, voelt het net alsof je een paar jaar terug de tijd in gaat. Vintage stoelen, 70’s muziek op de achtergrond en allerlei retro spulletjes hangen aan het plafond of aan de muur. Met een ruime keuze van wel meer dan 100 theesoorten en ook nog eens veel verschillende koffiemerken is er voor ieder wat wils! Daarbij krijg je dan ook nog eens een overheerlijk plakje cake!

Oude Kijk in ’t Jatstraat 27

 

Black and Bloom 

Op nummer 32, een van de buurmannen van Bij Britta, vind je Black and Bloom. De eigenaar roostert sinds 2016 zijn eigen koffiebonen en beschikt dus over aardig wat vakmanschap en kennis. Dit is ook zeker terug te proeven in de koffie die je daar kunt drinken. Zeker de moeite waard om even langs te gaan, dus!

Oude Kijk in ’t Jatstraat 32

 

De Drie Gezusters

De Drie is waarschijnlijk het bekendste terras van Groningen! Met haar mooie geveltjes aan de Grote Markt is de Drie een echte blikvanger. Met mooi weer zit het terras bijna altijd vol, maar ook van binnen is de Drie Gezusters absoluut de moeite waard.

Grote Markt 36/39

 

Het Poeleplein

Het Poeleplein vind je midden in de kruising van de uitgaansstraten van Groningen. Het zit er vol met gezellige caféetjes. In de zomer breiden de cafés hun terras uit naar het midden van het plein, waardoor het een grote groep wordt. Let er dus wel op welke lunchkaart je te pakken hebt!

Poeleplein

 

Oblomov 

Borrelcafe Oblomov, dit café bevindt zich midden in de stad in de Poelestraat en je hebt dus geen excuus om deze niet een keer te bezoeken. In dit gezellige café kun je uit meer dan 90 biersoorten kiezen! Mensen met keuzestress zullen dit misschien niet helemaal zien zitte, maar je kunt gelukkig eigenlijk geen foute keuze maken. Ook is er iedere dag een speciaal biertje in de aanbieding en hebben ze zelfs het spel 30 seconds achter de bar liggen. Is dat nou niet zo jouw ding? Op sommige dagen organiseren ze ook een pubquiz. 

Poelestraat 11

 

Mr. Mofongo

In deze kroeg, wat ook een restaurant is, kun je gerechten en dranken van overal ter wereld krijgen. Het hele bedrijf is geïnspireerd op de wereldreiziger Máximo Mofongo. Zoals de kroeg zelf laat weten: “Laat je meeslepen door Máximo’s oneindige reislust en ga met hem mee op avontuur!”

Oude Boteringestraat 26

 

The Stockroom

Als je goed zoekt, dan kan je deze bar vinden. The Stockroom is een verstopte cocktailbar bar net zoals ze dit vroeger, tijdens de roaring 20’s, veel deden. Is Peaky Blinders jouw favoriete serie? Dan ben je hier helemaal aan het juiste adres, deze bar is compleet in diezelfde stijl. 

Oosterstraat 24-1

 

Martinitoren

d’Olle Grieze, zoals ze ook wel genoemd wordt, is het middelpunt van de stad. Omdat ze vanuit elke plek in Groningen te zien is, is het een goed herkenningspunt als je elkaar een keertje kwijt bent. Je kunt haar beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad!

Martinikerkhof 3

 

Het Groninger Forum

Het nieuwe Forum is sinds november 2019 geopend. Het is een plek waar studenten voor veel dingen terecht kunnen. Zo is er een bibliotheek en zijn er studieplekken om te leren. Er is een bioscoop voor ontspanning, er zijn exposities, een restaurant en koffietentjes en een Smartlab waar je kan kennismaken met nieuwe technologieën. Daarnaast is er nog het dakterras waar je kan genieten van een uitzicht over de hele de stad Groningen. 

 

Het Groninger Museum

Het Groninger Museum is één van de eerste gebouwen die je ziet als je vanaf het Centraal Station naar het centrum wandelt. Het museum heeft een erg gevarieerde collectie met onder andere geschiedenis van de stad, mode, fotografie, oude beeldende kunst en hedendaagse kunst. Daarnaast zijn er vaak tijdelijke en heel bijzondere tentoonstellingen. Zeker een bezoek waard en het allerleukste: als je student bent in Groningen dan is de entree gratis! Ga voor meer informatie naar groningermuseum.nl

Museumeiland 1

 

 Het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is een heerlijk park midden in de stad! Bij de eerste zonnestralen rukt heel Groningen massaal uit om een plekje in het gras te bemachtigen. Je kunt er lekker picknicken, barbecueën, fietsen, sporten, zonnen en nog veel meer!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de KEI-week.

Inschrijven nieuwsbrief

Partners

Zonder onze trouwe partners zou het allemaal niet gelukt zijn.

Veelgestelde vragen voor KEI-lopers

Wat zijn de algemene huisregels van de KEI-week?

Hier kan u de algemene huisregels van de KEI-week vinden:

 1. Betreden op eigen risico.
 2. Aanwijzingen van de organisatie en beveiliging dienen te allen tijde te worden opgevolgd.
 3. U bent verplicht zich te allen tijde te kunnen identificeren.
 4. Het is verboden voor personen die jonger zijn dan 18 jaar om alcoholhoudende dranken te nuttigen, te kopen en bij zich te dragen.
 5. Het is verboden voor personen om alcoholhoudende dranken te verstrekken aan personen die jonger zijn dan 18 jaar.
 6. Het is verboden eigen drank, glaswerk, plastic flessen, blik, drugs, vuurwerk, (vuur) wapens, gevaarlijke voorwerpen of professionele opnameapparatuur mee te nemen naar het evenement.
 7. Agressief gedrag, racistisch gedrag en/of ander aanstootgevend gedrag wordt niet getolereerd.
 8. Het is verboden in attributen of stellages te klimmen.
 9. De organisatie is niet aansprakelijk voor vermissing, vernieling of schade aan u of uw eigendommen.
 10. Het is verboden promotionele activiteiten te verrichten zonder toestemming.
 11. Meegebrachte consumptiewaren mogen niet op het evenemententerrein worden genuttigd.
 12. Roken is alleen toegestaan op de daarvoor bestemde plekken.
 13. Ruim uw eigen rommel op en ga verantwoord om met het evenemententerrein.
 14. Bij het plegen van een misdrijf wordt u aangehouden en direct overgedragen aan de politie. Tevens doen wij aangifte of dienen een klacht in.
 15. Iedere bezoeker wordt geacht op de hoogte te zijn van bovengenoemde regels.
 16. Zware medicijnen, eten en vloeistoffen die noodzakelijk zijn i.v.m. allergie of ziekte mogen i.c.m. een medicijnpaspoort (kosteloos verkrijgbaar bij iedere apotheek, houd rekening met een aanvraagtijd van ca. 3 weken) mee naar binnen.
Voor wie is de KEI-week bedoeld?

De KEI-week is voor alle eerstejaarsstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Academie Verloskunde Amsterdam Groningen, Stenden Hogeschool en HBO Nederland. Evengoed zijn de doorstroom- en masterstudenten die naar Groningen komen welkom. Wanneer je een doorstroom- of masterstudent bent kun je dit aangeven bij de inschrijving en word je, als je dat wil, geplaatst in een doorstroomgroep. De KEI-week kan ook bezocht worden door internationale studenten (indien je internationale student bent, kun je in een ‘mixed group’ worden geplaatst: een groepje met Nederlandse én Engelse studenten) of door studenten met een beperking. De evenementen zijn bijvoorbeeld (bijna allemaal) rolstoelvriendelijk.

Hoeveel kost de KEI-week?

Een ticket voor de KEI-week kost in de voorinschrijving €39,50,-. Daarmee is de KEI-week de goedkoopste introductieweek van Nederland!

 

Waar kan ik me inschrijven voor de KEI-week?

Vanaf medio mei is mogelijk om je in te schrijven voor de KEI-week 2021. Klik hiervoor op de knop ‘inschrijven’ in het hoofdmenu. Je kunt je ook nog inschrijven tijdens de KEI-week zelf via de website.

Word ik met studiegenoten in een KEI-groepje geplaatst?

We proberen in ieder KEI-groepje twee studenten met dezelfde studie te plaatsen. Dit kunnen we helaas niet garanderen. Omdat de KEI-week een algemene introductieweek is hebben we er voor gekozen de groepsindeling te baseren op interesse. Daarnaast organiseren studies vaak een eigen introductieperiode in de eerste week van je studie, waardoor je je studiegenoten snel genoeg zult leren kennen!

Tot wanneer kan ik mij inschrijven voor de KEI-week?

De inschrijving blijft online geopend tot en met vrijdag 13 augustus. Om zeker te zijn van plaatsing in een KEI-groepje raden we je aan om je uiterlijk de vrijdag voor de KEI-week, 13 augustus 18:00 uur, in te schrijven.