Directeur Acquisitie - Marciano

Hoe het begon

Ik was 19 toen ik zelf de KEI-week heb gelopen. Als Groningse jongen was de stad niet nieuw voor mij, ik kende de hotspots al en ook de kroegen waren geen geheim meer voor mij. Toch was de KEI-week een van de mooiste weken uit mijn leven. Een week waarin het alleen draaide om blijheid en waarin het motto ‘niets moet, alles mag’ was. De organisatie leek mij echt enorm en toen ik het bestuur op het podium zag tijdens de Grand Opening, kon ik mij niet voorstellen hoe het was om ooit onderdeel te zijn van zo’n organisatie, het leek toen echt onbereikbaar. Drie jaren later besloot ik te solliciteren. Ik was op een informatieavond geweest en had me verdiept in de organisatie achter de KEI-week. Hierdoor ben ik zo enthousiast geworden dat ik het ‘gewoon probeerde’. Eind oktober kreeg ik toen het verlossende telefoontje: “Gefeliciteerd Marciano, jij bent de nieuwe Directeur Acquisitie!”.

Ja oké bestuur, en nu?

November stond vol met activiteiten om mijn mede-bestuursgenoten en de organisatie beter te leren kennen. Deze periode was echt fantastisch, vermoeiend, maar fantastisch. Daarna begon het allemaal, een maand lang waren we klaargestoomd voor het echte werk en nu mochten we echt los. Vol energie ging ik erin, ik was er klaar voor en ik weet nog goed dat ik op de eerste dag achter mijn bureau zat en dacht: “Wtf moet ik nu doen?”. Gelukkig was ik niet de enige en het was ook wel lekker om de minst productieve dag van het bestuursjaar meteen achter de rug te hebben. Na verloop van tijd vond ik toch echt mijn draai en begon ik met waarvoor ik was aangenomen: zoveel mogelijk geld binnenhalen! Want als Directeur Acquisitie ben je verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de begroting, je moet dus veel geld in cash en natura binnenhalen. Hiervoor moet je eerst een target opstellen. Hierbij moet je goed kijken naar wat je aan te bieden hebt en hoeveel je hiervan denkt te gaan verkopen. Je werkt hier nauw samen met de penningmeester, aangezien hij goed kan inschatten of bepaalde zaken haalbaar zijn of niet. Hier rolt dan een getal uit en dit getal zal in ieder geval tot juni een aantal keer per week in je dromen voorbij komen ;).

Maar wat doe je dan de hele dag?

Als het target is vastgesteld dan begint het echte acquireren. Ik ging allerlei verschillende partijen benaderen, zowel via de mail als via de telefoon. In het begin was het wel wat onwennig, maar je wordt hier al snel handig in. Je gaat langs bij een aantal grote vaste en nieuwe partners, bij de één is het gewoon een gezellig bakkie koffie drinken en bij de ander moet je stevig onderhandelen over bepaalde zaken. Dit is een enorme ervaring en iets wat je niet uit boeken kunt leren. In januari t/m mei ben je heel druk bezig om de KEI-magazines te vullen met advertenties. Het geeft een enorm voldaan gevoel als dit lukt en er uiteindelijk ruim 30.000 magazines worden gedrukt, waarin ik een groot aandeel heb gehad.

Maar er is meer…

Naast dat ik veel bezig ben met commercieel zijn, ben ik daarnaast ook verantwoordelijk voor vier evenementen: de Picknick, de Kroegentocht, de Film op de Vismarkt en de Afterparty. Deze evenementen hebben allemaal te maken met een commerciële partner, vandaar dat ik die verantwoordelijkheid heb. Hier ga je vanaf mei meer mee bezig, want dan moeten de vergunningen ingeleverd worden. Verder bestel ik ook de KEI-tasjes en kleding voor alle KEI-medewerkers, hiervoor heb je veel contact met de drukker. Tot slot heb ik veel contact met de bierleverancier, in mijn geval Grolsch, over de bierleverantie tijdens de KEI-week.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over…

Alle leuke activiteiten die je tijdens een bestuursjaar mag doen. Als bestuur van de KEI word je voor ontzettend veel borrels, evenementen, openingen, beurzen en andere bijeenkomsten uitgenodigd. Ik kom echt op heel veel verschillende plekken en mijn advies is ook om tegen alles ja te zeggen, tenzij je echt niet kan.

Ik ben nu een halfjaar bestuur en de mooiste week moet er nog aankomen, maar het is nu al het mooiste jaar van mijn leven! De ervaring die ik op doe en de plekken waar ik kom zijn echt fantastisch. Daarnaast heb ik heel veel nieuwe mensen ontmoet en is dit bestuursjaar dus ook echt een boost voor mijn netwerk.

Hiervoor heb ik nog nooit iets binnen de organisatie van de KEI gedaan en nu zit ik hier achter mijn bureau een blog te schrijven over een jaar wat ik op voorhand onmogelijk achtte. Mocht je twijfelen om mijn opvolger te worden, kom dan een keer een kopje koffie drinken en ik zal je laten zien waarom een jaar bij de KEI zo mooi is.

Marciano

KEI-week

Installeer onze app!