Kamer na de KEI-week

Alle ins en outs over een kamer vinden in Groningen

Je studententijd staat voor de deur! Maar een ander deur gaat daarmee misschien dicht, namelijk die van je ouderlijk huis. Veel mensen zien het begin van hun studententijd als een mooi moment om op zichzelf te gaan wonen. Maar op kamers gaan, hoe pak je dat precies aan? Geen zorgen, er zijn heel veel verschillende manieren om aan een kamer te komen! In Groningen zijn genoeg kamers te vinden, dus als je er op tijd mee begint, weet je zeker dat je aan het eind van de zomer je eigen paleisje hebt weten te bemachtigen!

Kamers zoeken

Kamernet

Eén van de bekendste manieren om een kamer te zoeken is via www.kamernet.nl. Op deze site kun je een betaald (tijdelijk) account aanmaken, wat het mogelijk maakt om op advertenties van kamers te reageren en berichtjes terug te ontvangen. Op Kamernet kun je instellen in welke buurt je een kamer wilt zoeken, wat je budget is, hoe groot je kamer moet zijn, met hoeveel huisgenoten je samen wilt wonen et cetera.

Facebook

Wanneer je op Facebook zoekt op ‘kamer Groningen’ vind je veel pagina’s waarop kamers die vrijkomen worden aangeboden. Je kunt zelf een reactie plaatsen onder de advertenties of de persoon die de kamer aanbiedt een persoonlijk bericht sturen. Ook kun je zelf een oproep plaatsen met wat voor kamer je zoekt in Groningen. Facebook heeft een enorm bereik in Groningen, dus het is het proberen zeker waard!

Vrienden en familie

Een kamer zoeken via je eigen kennissenkring werkt vaak ook beter dan je denkt! Stel iedereen in je omgeving op de hoogte van het feit dat je een kamer zoekt in Groningen, via via levert dat vaak wat op! Vraag bijvoorbeeld of mensen je in advertenties willen taggen wanneer ze zelf een aangeboden kamer op Facebook voorbij zien komen.

Informatiemarkt in de KEI-week

Op maandag 13 augustus vindt er een informatiemarkt plaats op de Vismarkt. Hier presenteren zich naast vele studentenorganisaties ook makelaars en andere instanties die kunnen helpen bij het zoeken van een kamer. Ga hier gerust even langs voor meer informatie en hulp voor het vinden van een kamer in Groningen!

Op kamers reageren

Of je nu reageert op een kamer via Kamernet, via een privé berichtje op Facebook of via de mail, er zijn een paar gouden tips die altijd helpen! Vlak voor het begin van het collegejaar zijn er veel nieuwe studenten op zoek naar een kamer. De kans is dus groot dat je niet de enige bent die op een kamer reageert, en dan helpt het om een opvallend berichtje te sturen. Wanneer jouw reactie eruit springt, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om te komen hospiteren!

 1. Houd het kort, maar krachtig
  Sommige huizen krijgen erg veel reacties van geï Hierdoor gebeurt het dat (te) lange berichten soms worden overgeslagen. Zorg er dus voor dat je een compact berichtje schrijft, waarin jouw enthousiasme voor het huis naar voren komt en je ook iets over jezelf vertelt!
 2. Wees origineel
  Veel berichtjes die huizen ontvangen lijken op elkaar. Het is dus goed om origineel te zijn, want zo’n reactie blijft hangen! Heb jij bijvoorbeeld een leuke hobby, sport, of een specifieke serie waar je helemaal gek van bent?! Vertel er iets grappigs over in je verhaaltje!
 3. Wie ben jij?
  Verder is het heel belangrijk om een goed beeld van jezelf weer te geven. Wat ga je bijvoorbeeld studeren, wat vind je leuk om te doen, wat voor type ben je? Geef het huis een klein inkijkje in hoe jij zou zijn als nieuwe huisgenoot!
 4. Complimentjes doen het altijd goed!
  Stel je ziet een huis, en je bent meteen helemaal verliefd op de gezellige woonkamer. Zeg hier dan iets over in je berichtje! Laat blijken waarom jij juist dít huis kiest om op te reageren. Natuurlijk hoef je niet overdreven enthousiast te zijn, een welgemeend compliment werkt altijd het best.
 5. Wat verwacht jij?
  Houd altijd in je achterhoofd dat je zelf op zoek bent naar een huis waarin jij je thuis voelt. Er is heus genoeg keus, dus je mag best selectief zijn. Laat een huis dus ook vooral weten wat jíj zoekt, des te beter kan een huis inschatten of jij erbij past. Vind je het bijvoorbeeld gezellig om elke week huisavond te hebben met je potentiële huisgenoten? Loop je liever af en toe even bij elkaar binnen? Of ben je überhaupt niet op zoek naar veel sociale verplichtingen binnenshuis? Alles mag, maar laat het vooral weten, zodat je voorkomt dat je tijd steekt in een huis wat bij voorbaat al niet je eerste keus zal zijn.

Hospiteren

Als je eenmaal bent uitgenodigd bij een leuk huis, komt het moment van het hospiteren. Hospiteren is als het ware het ‘solliciteren’ voor een kamer. Sommige mensen zien hier tegenop, maar dat is absoluut niet nodig. Zie het als iets leuks: ga gewoon een gezellig avondje langs bij het huis van je voorkeur en dan zie je vanzelf of het klikt. Bij sommige huizen wordt iedereen in één keer uitgenodigd, bij andere huizen komt iedereen één voor één langs. Hoe het ook gaat, wees gewoon lekker jezelf en probeer vooral ook veel te weten te komen over de mensen die er al wonen. Het helpt om te bedenken dat hospiteren geen eenrichtingsverkeer is; de bewoners zoeken een leuke nieuwe huisgenoot, maar jíj zoekt net zo goed een huis wat bij jou past! Nog een paar goeie tips:

 1. Neem iets mee!
  Niet dat dit persé moet, maar een klein cadeautje is altijd een goeie binnenkomer. Ten eerste komt het leuk over omdat je net even iets meer moeite hebt gedaan en ten tweede is het een handig gespreksonderwerp. Al helemaal als je bijvoorbeeld je lievelingsdrankje meeneemt waar een leuk verhaal bij hoort!
 2. Wees jezelf
  Het lijkt zo logisch, maar als er op een hospiteeravond veel mensen zijn laat je je af en toe gemakkelijk meeslepen. Bedenk dan wederom wat je doel is: een huis vinden wat bij jou past en dat lukt alleen maar als de bewoners weten wie jij echt bent.
 3. Stel vragen
  Wanneer je veel vragen stelt aan de bewoners van het huis dan komt dit oprecht en geïnteresseerd over. Daarbij krijg je op die manier het beste beeld van het huis.
 4. Vergeet niet je telefoonnummer achter te laten!
  Want wie weet bellen ze jou een uurtje na de hospiteeravond wel op met het goede nieuws dat je een spiksplinternieuwe kamer hebt weten te bemachtigen!

Huren en jouw rechten en plichten

De kans is groot dat jij na de zomer op kamers gaat in Groningen. Wanneer jij een kamer hebt gevonden en het contract hebt getekend, kan jouw studentenleven beginnen! Maar wat zijn eigenlijk jouw rechten en plichten wanneer jij een kamer huurt?

Verplichtingen van de huurder

Betalen van de huur

De belangrijkste verplichting als huurder is het betalen van de huur. Dit bedrag staat in het contract, net zoals wanneer deze moet worden betaald. Doe dit op tijd om onnodige kosten te voorkomen.

Huurverhoging

De verhuurder mag één keer per twaalf maanden de huur verhogen. Hier zit wel een maximum aan en hij moet dit minimaal twee manden van tevoren aan jou mededelen.

Opzeggen van de huur

Als je gaat verhuizen, moet je jouw huurcontract opzeggen. In het contract wat je hebt getekend, staat de minimale opzegtermijn. Dit is de minimale tijd waarvoor jij moet aangeven bij de verhuurder dat je wilt verhuizen. Dit ligt vaak tussen de één en drie maanden.

Oplevering

Bij een verhuizing moet je de kamer vaak weer in de oude staat opleveren, tenzij je toestemming hebt gekregen van jouw huisbaas om dingen te veranderen. Aan het begin van de huurperiode maakt de verhuurder doorgaans een beschrijving van de staat van de kamer. Het is verstandig om zelf ook foto’s te maken om misverstanden te voorkomen.

Rechten van de huurder

Recht op privacy

Dit houdt in dat de verhuurder niet zonder jouw toestemming jouw kamer mag betreden.

Onderhoud en gebreken

Jij bent aansprakelijk voor de schade die jij maakt aan de kamer. Wanneer er gebreken zijn waar jij niks aan kan doen of wanneer er onderhoud nodig is, is dit voor de rekening van de verhuurder.

Huurbescherming

Bijna elke huurder heeft recht op huurbescherming wat inhoudt dat je niet zomaar uit jouw huis kan worden gezet. Wanneer de verhuurder de huur wil opzeggen, moet hij hier een geldige reden voor hebben.

Onderhuur

Als jij tijdelijk uit jouw kamer gaat vanwege bijvoorbeeld een stage in een andere stad, kun je jouw kamer onderhuren aan iemand anders. Doe dit altijd in overleg met de verhuurder. Vaak staat hier ook iets over in het contract.

Wil je graag meer informatie? Dit kun je vinden op onder andere de volgende websites:

www.rijksoverheid.nl

www.rechtswinkel-groningen.nl

www.advocaten.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de KEI-week.

Inschrijven nieuwsbrief

Partners

Zonder onze trouwe partners zou het allemaal niet gelukt zijn.

Veelgestelde vragen voor KEI-lopers

Kan ik in een ander KEI-groepje geplaatst worden tijdens de KEI-week?

Dit kan. Als je KEI-groepje om wat voor reden dan ook echt niet bevalt kun je hiervoor contact opnemen met de PAND-crew. Je kunt hiervoor bellen (050 363 80 90), mailen (info@keiweek.nl) of Whatsappen (+31 6 4422 6680). Als je toevallig al een ander leuk groepje hebt gevonden waarbij je wilt aansluiten dan kan dit ook, maar laat het de PAND-crew dan wel even weten, zodat zij in het geval van calamiteiten weten in welk KEI-groepje jij je bevindt.

Waar kan ik slapen tijdens de KEI-week?

Gedurende de KEI-week kan je in Groningen blijven logeren! Hiervoor kan je contact opnemen met de drie organisaties hieronder. Het contact hiervoor verloopt via de betreffende locatie, de contactgegevens staan hieronder vermeld. Vergeet niet bij je aanmelding aan te geven dat je een KEI-loper bent!

1. Bud Gett Hostels
Rademarkt 3-3A
9711 CS GRONINGEN
receptie@budgetthotels.nl
+31 (0)50-588 65 58

2. Simplon Hostel
Boterdiep 73-2
9712 LL GRONINGEN
info@simplonhostel.nl
+31 (0)50-313 52 21

3. Camping Stadspark
Campinglaan 6
9727 KH GRONINGEN
info@campingstadspark.nl
+31 (0)50-525 16 24

Is de KEI-week te vergelijken met een ontgroening?

Nee, totaal niet! Je moet de KEI-week zien als iets wat heel erg leuk is om te doen en het is absoluut geen ontgroening. Eerder een week vol informatie, activiteiten en feesten. Wanneer je je inschrijft voor de KEI-week, ben je niet verplicht om naar alle evenementen toe te gaan. Jij kiest zelf uit wat jou leuk lijkt om aan mee te doen. De KEI-week is in het kort een algemene introductieweek om Groningen te leren kennen.

Ik ben pas vanaf dinsdag/woensdag/donderdag in Groningen, kan ik toch meedoen aan de KEI-week?
Dat kan zeker! Je kunt gewoon online je ticket kopen en je inschrijving voltooien door je bandje op te halen op het KEI-pand.
Tijdens de KEI-week heeft het KEI-pand (Pelsterstraat 23, zijstraat van de Vismarkt) de volgende openingstijden:
Maandag:             09.00-19.00
Dinsdag:               09.00-18.00
Woensdag:           10.00-18.00
Donderdag:          10.00-18.00
Vrijdag:                 10.00-18.00
Je kunt onder andere terecht op het KEI-pand als je na de Daginschrijving nog je KEI-bandje op wilt halen en als je vragen of opmerkingen hebt.

 

Kun je meedoen aan de KEI-week als doorstroomstudent?

Dat kan zeker! De KEI-week is juist bedoeld voor alle nieuwe studenten in de stad Groningen, dus zeker ook voor doorstroomstudenten. Voor doorstroomstudenten worden er speciale KEI-groepjes gevormd zodat je met leeftijdsgenoten in een groep zit.

Wat zijn de algemene huisregels van de KEI-week?

Hier kan u de algemene huisregels van de KEI-week vinden:

 1. Betreden op eigen risico.
 2. Aanwijzingen van de organisatie en beveiliging dienen te allen tijde te worden opgevolgd.
 3. U bent verplicht zich te allen tijde te kunnen identificeren.
 4. Het is verboden voor personen die jonger zijn dan 18 jaar om alcoholhoudende dranken te nuttigen, te kopen en bij zich te dragen.
 5. Het is verboden voor personen om alcoholhoudende dranken te verstrekken aan personen die jonger zijn dan 18 jaar.
 6. Het is verboden eigen drank, glaswerk, plastic flessen, blik, drugs, vuurwerk, (vuur) wapens, gevaarlijke voorwerpen of professionele opnameapparatuur mee te nemen naar het evenement.
 7. Agressief gedrag, racistisch gedrag en/of ander aanstootgevend gedrag wordt niet getolereerd.
 8. Het is verboden in attributen of stellages te klimmen.
 9. De organisatie is niet aansprakelijk voor vermissing, vernieling of schade aan u of uw eigendommen.
 10. Het is verboden promotionele activiteiten te verrichten zonder toestemming.
 11. Meegebrachte consumptiewaren mogen niet op het evenemententerrein worden genuttigd.
 12. Roken is alleen toegestaan op de daarvoor bestemde plekken.
 13. Ruim uw eigen rommel op en ga verantwoord om met het evenemententerrein.
 14. Bij het plegen van een misdrijf wordt u aangehouden en direct overgedragen aan de politie. Tevens doen wij aangifte of dienen een klacht in.
 15. Iedere bezoeker wordt geacht op de hoogte te zijn van bovengenoemde regels.
 16. Zware medicijnen, eten en vloeistoffen die noodzakelijk zijn i.v.m. allergie of ziekte mogen i.c.m. een medicijnpaspoort (kosteloos verkrijgbaar bij iedere apotheek, houd rekening met een aanvraagtijd van ca. 3 weken) mee naar binnen.