Alle ins en outs over een kamer vinden in Groningen
Je studententijd staat voor de deur! Maar een ander deur gaat daarmee misschien dicht, namelijk die van je ouderlijk huis. Veel mensen zien het begin van hun studententijd als een mooi moment om op zichzelf te gaan wonen. Maar op kamers gaan, hoe pak je dat precies aan? Geen zorgen, er zijn heel veel verschillende manieren om aan een kamer te komen! In Groningen zijn genoeg kamers te vinden, dus als je er op tijd mee begint, weet je zeker dat je aan het eind van de zomer je eigen paleisje hebt weten te bemachtigen!
Kamers zoeken
Kamernet
Eén van de bekendste manieren om een kamer te zoeken is via www.kamernet.nl. Op deze site kun je een betaald (tijdelijk) account aanmaken, wat het mogelijk maakt om op advertenties van kamers te reageren en berichtjes terug te ontvangen. Op Kamernet kun je instellen in welke buurt je een kamer wilt zoeken, wat je budget is, hoe groot je kamer moet zijn, met hoeveel huisgenoten je samen wilt wonen et cetera.
Wanneer je op Facebook zoekt op ‘kamer Groningen’ vind je veel pagina’s waarop kamers die vrijkomen worden aangeboden. Je kunt zelf een reactie plaatsen onder de advertenties of de persoon die de kamer aanbiedt een persoonlijk bericht sturen. Ook kun je zelf een oproep plaatsen met wat voor kamer je zoekt in Groningen. Facebook heeft een enorm bereik in Groningen, dus het is het proberen zeker waard!
Vrienden en familie
Een kamer zoeken via je eigen kennissenkring werkt vaak ook beter dan je denkt! Stel iedereen in je omgeving op de hoogte van het feit dat je een kamer zoekt in Groningen, via via levert dat vaak wat op! Vraag bijvoorbeeld of mensen je in advertenties willen taggen wanneer ze zelf een aangeboden kamer op Facebook voorbij zien komen.
Informatiemarkt in de KEI-week
Op maandag 13 augustus vindt er een informatiemarkt plaats op de Vismarkt. Hier presenteren zich naast vele studentenorganisaties ook makelaars en andere instanties die kunnen helpen bij het zoeken van een kamer. Ga hier gerust even langs voor meer informatie en hulp voor het vinden van een kamer in Groningen!
Op kamers reageren
Of je nu reageert op een kamer via Kamernet, via een privé berichtje op Facebook of via de mail, er zijn een paar gouden tips die altijd helpen! Vlak voor het begin van het collegejaar zijn er veel nieuwe studenten op zoek naar een kamer. De kans is dus groot dat je niet de enige bent die op een kamer reageert, en dan helpt het om een opvallend berichtje te sturen. Wanneer jouw reactie eruit springt, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om te komen hospiteren!
Hospiteren
Als je eenmaal bent uitgenodigd bij een leuk huis, komt het moment van het hospiteren. Hospiteren is als het ware het ‘solliciteren’ voor een kamer. Sommige mensen zien hier tegenop, maar dat is absoluut niet nodig. Zie het als iets leuks: ga gewoon een gezellig avondje langs bij het huis van je voorkeur en dan zie je vanzelf of het klikt. Bij sommige huizen wordt iedereen in één keer uitgenodigd, bij andere huizen komt iedereen één voor één langs. Hoe het ook gaat, wees gewoon lekker jezelf en probeer vooral ook veel te weten te komen over de mensen die er al wonen. Het helpt om te bedenken dat hospiteren geen eenrichtingsverkeer is; de bewoners zoeken een leuke nieuwe huisgenoot, maar jíj zoekt net zo goed een huis wat bij jou past! Nog een paar goeie tips:
Huren en jouw rechten en plichten
De kans is groot dat jij na de zomer op kamers gaat in Groningen. Wanneer jij een kamer hebt gevonden en het contract hebt getekend, kan jouw studentenleven beginnen! Maar wat zijn eigenlijk jouw rechten en plichten wanneer jij een kamer huurt?
Verplichtingen van de huurder
Betalen van de huur
De belangrijkste verplichting als huurder is het betalen van de huur. Dit bedrag staat in het contract, net zoals wanneer deze moet worden betaald. Doe dit op tijd om onnodige kosten te voorkomen.
Huurverhoging
De verhuurder mag één keer per twaalf maanden de huur verhogen. Hier zit wel een maximum aan en hij moet dit minimaal twee manden van tevoren aan jou mededelen.
Opzeggen van de huur
Als je gaat verhuizen, moet je jouw huurcontract opzeggen. In het contract wat je hebt getekend, staat de minimale opzegtermijn. Dit is de minimale tijd waarvoor jij moet aangeven bij de verhuurder dat je wilt verhuizen. Dit ligt vaak tussen de één en drie maanden.
Oplevering
Bij een verhuizing moet je de kamer vaak weer in de oude staat opleveren, tenzij je toestemming hebt gekregen van jouw huisbaas om dingen te veranderen. Aan het begin van de huurperiode maakt de verhuurder doorgaans een beschrijving van de staat van de kamer. Het is verstandig om zelf ook foto’s te maken om misverstanden te voorkomen.
Rechten van de huurder
Recht op privacy
Dit houdt in dat de verhuurder niet zonder jouw toestemming jouw kamer mag betreden.
Onderhoud en gebreken
Jij bent aansprakelijk voor de schade die jij maakt aan de kamer. Wanneer er gebreken zijn waar jij niks aan kan doen of wanneer er onderhoud nodig is, is dit voor de rekening van de verhuurder.
Huurbescherming
Bijna elke huurder heeft recht op huurbescherming wat inhoudt dat je niet zomaar uit jouw huis kan worden gezet. Wanneer de verhuurder de huur wil opzeggen, moet hij hier een geldige reden voor hebben.
Onderhuur
Als jij tijdelijk uit jouw kamer gaat vanwege bijvoorbeeld een stage in een andere stad, kun je jouw kamer onderhuren aan iemand anders. Doe dit altijd in overleg met de verhuurder. Vaak staat hier ook iets over in het contract.
Wil je graag meer informatie? Dit kun je vinden op onder andere de volgende websites:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de KEI-week.
Inschrijven nieuwsbriefZonder onze trouwe partners zou het allemaal niet gelukt zijn.
Dat kan zeker! De KEI-week is juist bedoeld voor alle nieuwe studenten in de stad Groningen, dus zeker ook voor doorstroomstudenten. Voor doorstroomstudenten worden er speciale KEI-groepjes gevormd zodat je met leeftijdsgenoten in een groep zit.
Hier kan u de algemene huisregels van de KEI-week vinden:
De KEI-week is voor alle eerstejaarsstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Academie Verloskunde Amsterdam Groningen, Stenden Hogeschool en HBO Nederland. Evengoed zijn de doorstroom- en masterstudenten die naar Groningen komen welkom. Wanneer je een doorstroom- of masterstudent bent kun je dit aangeven bij de inschrijving en word je, als je dat wil, geplaatst in een doorstroomgroep. De KEI-week kan ook bezocht worden door internationale studenten (indien je internationale student bent, kun je in een ‘mixed group’ worden geplaatst: een groepje met Nederlandse én Engelse studenten) of door studenten met een beperking. De evenementen zijn bijvoorbeeld (bijna allemaal) rolstoelvriendelijk.
De KEI-week 2020 zal zich grotendeels online afspelen. Hierdoor is het mogelijk om vanuit huis de KEI-week mee te maken. Naast de online programmaonderdelen wordt er gewerkt aan een aantal fysieke onderdelen. De uiteindelijke doorgang daarvan is afhankelijk van de maatregelen die tijdens de KEI-week van kracht zijn. In principe is het mogelijk om een dag van de KEI-week naar Groningen te komen en alle fysieke programmaonderdelen bij te wonen. Als je een slaapplaats hebt in Groningen of op en neer kan reizen ben je natuurlijk altijd vrij om meerdere dagen van de KEI-week deel te nemen aan fysieke programmaonderdelen.
Een ticket voor de KEI-week kost in de voorinschrijving €30,-. Het is ook mogelijk om op maandag 16 augustus nog in te schrijven. Dan kost een ticket €33,-. De KEI-week is daarmee de goedkoopste introductieweek van Nederland!
Sinds begin juni is mogelijk om je in te schrijven voor de KEI-week 2020. Klik hiervoor op de knop ‘inschrijven’ in het hoofdmenu. Je kunt je ook nog inschrijven tijdens de KEI-week zelf via de website.
Lees hier het laatste nieuws over de organisatie van de KEI-week 2020!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Culpa laudantium dolorum mollitia minus nihil et sequi ex, magni consectetur error rerum, autem vero facilis quidem incidunt! Impedit perferendis nobis, minima.
[contact-form-7 404 "Not Found"]