Kamer na de KEI-week

Alle ins en outs over een kamer vinden in Groningen

Je studententijd staat voor de deur! Maar een ander deur gaat daarmee misschien dicht, namelijk die van je ouderlijk huis. Veel mensen zien het begin van hun studententijd als een mooi moment om op zichzelf te gaan wonen. Maar op kamers gaan, hoe pak je dat precies aan? Geen zorgen, er zijn heel veel verschillende manieren om aan een kamer te komen! In Groningen zijn genoeg kamers te vinden, dus als je er op tijd mee begint, weet je zeker dat je aan het eind van de zomer je eigen paleisje hebt weten te bemachtigen!

Kamers zoeken

Kamernet

Eén van de bekendste manieren om een kamer te zoeken is via www.kamernet.nl. Op deze site kun je een betaald (tijdelijk) account aanmaken, wat het mogelijk maakt om op advertenties van kamers te reageren en berichtjes terug te ontvangen. Op Kamernet kun je instellen in welke buurt je een kamer wilt zoeken, wat je budget is, hoe groot je kamer moet zijn, met hoeveel huisgenoten je samen wilt wonen et cetera.

Facebook

Wanneer je op Facebook zoekt op ‘kamer Groningen’ vind je veel pagina’s waarop kamers die vrijkomen worden aangeboden. Je kunt zelf een reactie plaatsen onder de advertenties of de persoon die de kamer aanbiedt een persoonlijk bericht sturen. Ook kun je zelf een oproep plaatsen met wat voor kamer je zoekt in Groningen. Facebook heeft een enorm bereik in Groningen, dus het is het proberen zeker waard!

Vrienden en familie

Een kamer zoeken via je eigen kennissenkring werkt vaak ook beter dan je denkt! Stel iedereen in je omgeving op de hoogte van het feit dat je een kamer zoekt in Groningen, via via levert dat vaak wat op! Vraag bijvoorbeeld of mensen je in advertenties willen taggen wanneer ze zelf een aangeboden kamer op Facebook voorbij zien komen.

Informatiemarkt in de KEI-week

Op maandag 13 augustus vindt er een informatiemarkt plaats op de Vismarkt. Hier presenteren zich naast vele studentenorganisaties ook makelaars en andere instanties die kunnen helpen bij het zoeken van een kamer. Ga hier gerust even langs voor meer informatie en hulp voor het vinden van een kamer in Groningen!

Op kamers reageren

Of je nu reageert op een kamer via Kamernet, via een privé berichtje op Facebook of via de mail, er zijn een paar gouden tips die altijd helpen! Vlak voor het begin van het collegejaar zijn er veel nieuwe studenten op zoek naar een kamer. De kans is dus groot dat je niet de enige bent die op een kamer reageert, en dan helpt het om een opvallend berichtje te sturen. Wanneer jouw reactie eruit springt, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd om te komen hospiteren!

 1. Houd het kort, maar krachtig
  Sommige huizen krijgen erg veel reacties van geï Hierdoor gebeurt het dat (te) lange berichten soms worden overgeslagen. Zorg er dus voor dat je een compact berichtje schrijft, waarin jouw enthousiasme voor het huis naar voren komt en je ook iets over jezelf vertelt!
 2. Wees origineel
  Veel berichtjes die huizen ontvangen lijken op elkaar. Het is dus goed om origineel te zijn, want zo’n reactie blijft hangen! Heb jij bijvoorbeeld een leuke hobby, sport, of een specifieke serie waar je helemaal gek van bent?! Vertel er iets grappigs over in je verhaaltje!
 3. Wie ben jij?
  Verder is het heel belangrijk om een goed beeld van jezelf weer te geven. Wat ga je bijvoorbeeld studeren, wat vind je leuk om te doen, wat voor type ben je? Geef het huis een klein inkijkje in hoe jij zou zijn als nieuwe huisgenoot!
 4. Complimentjes doen het altijd goed!
  Stel je ziet een huis, en je bent meteen helemaal verliefd op de gezellige woonkamer. Zeg hier dan iets over in je berichtje! Laat blijken waarom jij juist dít huis kiest om op te reageren. Natuurlijk hoef je niet overdreven enthousiast te zijn, een welgemeend compliment werkt altijd het best.
 5. Wat verwacht jij?
  Houd altijd in je achterhoofd dat je zelf op zoek bent naar een huis waarin jij je thuis voelt. Er is heus genoeg keus, dus je mag best selectief zijn. Laat een huis dus ook vooral weten wat jíj zoekt, des te beter kan een huis inschatten of jij erbij past. Vind je het bijvoorbeeld gezellig om elke week huisavond te hebben met je potentiële huisgenoten? Loop je liever af en toe even bij elkaar binnen? Of ben je überhaupt niet op zoek naar veel sociale verplichtingen binnenshuis? Alles mag, maar laat het vooral weten, zodat je voorkomt dat je tijd steekt in een huis wat bij voorbaat al niet je eerste keus zal zijn.

Hospiteren

Als je eenmaal bent uitgenodigd bij een leuk huis, komt het moment van het hospiteren. Hospiteren is als het ware het ‘solliciteren’ voor een kamer. Sommige mensen zien hier tegenop, maar dat is absoluut niet nodig. Zie het als iets leuks: ga gewoon een gezellig avondje langs bij het huis van je voorkeur en dan zie je vanzelf of het klikt. Bij sommige huizen wordt iedereen in één keer uitgenodigd, bij andere huizen komt iedereen één voor één langs. Hoe het ook gaat, wees gewoon lekker jezelf en probeer vooral ook veel te weten te komen over de mensen die er al wonen. Het helpt om te bedenken dat hospiteren geen eenrichtingsverkeer is; de bewoners zoeken een leuke nieuwe huisgenoot, maar jíj zoekt net zo goed een huis wat bij jou past! Nog een paar goeie tips:

 1. Neem iets mee!
  Niet dat dit persé moet, maar een klein cadeautje is altijd een goeie binnenkomer. Ten eerste komt het leuk over omdat je net even iets meer moeite hebt gedaan en ten tweede is het een handig gespreksonderwerp. Al helemaal als je bijvoorbeeld je lievelingsdrankje meeneemt waar een leuk verhaal bij hoort!
 2. Wees jezelf
  Het lijkt zo logisch, maar als er op een hospiteeravond veel mensen zijn laat je je af en toe gemakkelijk meeslepen. Bedenk dan wederom wat je doel is: een huis vinden wat bij jou past en dat lukt alleen maar als de bewoners weten wie jij echt bent.
 3. Stel vragen
  Wanneer je veel vragen stelt aan de bewoners van het huis dan komt dit oprecht en geïnteresseerd over. Daarbij krijg je op die manier het beste beeld van het huis.
 4. Vergeet niet je telefoonnummer achter te laten!
  Want wie weet bellen ze jou een uurtje na de hospiteeravond wel op met het goede nieuws dat je een spiksplinternieuwe kamer hebt weten te bemachtigen!

Huren en jouw rechten en plichten

De kans is groot dat jij na de zomer op kamers gaat in Groningen. Wanneer jij een kamer hebt gevonden en het contract hebt getekend, kan jouw studentenleven beginnen! Maar wat zijn eigenlijk jouw rechten en plichten wanneer jij een kamer huurt?

Verplichtingen van de huurder

Betalen van de huur

De belangrijkste verplichting als huurder is het betalen van de huur. Dit bedrag staat in het contract, net zoals wanneer deze moet worden betaald. Doe dit op tijd om onnodige kosten te voorkomen.

Huurverhoging

De verhuurder mag één keer per twaalf maanden de huur verhogen. Hier zit wel een maximum aan en hij moet dit minimaal twee manden van tevoren aan jou mededelen.

Opzeggen van de huur

Als je gaat verhuizen, moet je jouw huurcontract opzeggen. In het contract wat je hebt getekend, staat de minimale opzegtermijn. Dit is de minimale tijd waarvoor jij moet aangeven bij de verhuurder dat je wilt verhuizen. Dit ligt vaak tussen de één en drie maanden.

Oplevering

Bij een verhuizing moet je de kamer vaak weer in de oude staat opleveren, tenzij je toestemming hebt gekregen van jouw huisbaas om dingen te veranderen. Aan het begin van de huurperiode maakt de verhuurder doorgaans een beschrijving van de staat van de kamer. Het is verstandig om zelf ook foto’s te maken om misverstanden te voorkomen.

Rechten van de huurder

Recht op privacy

Dit houdt in dat de verhuurder niet zonder jouw toestemming jouw kamer mag betreden.

Onderhoud en gebreken

Jij bent aansprakelijk voor de schade die jij maakt aan de kamer. Wanneer er gebreken zijn waar jij niks aan kan doen of wanneer er onderhoud nodig is, is dit voor de rekening van de verhuurder.

Huurbescherming

Bijna elke huurder heeft recht op huurbescherming wat inhoudt dat je niet zomaar uit jouw huis kan worden gezet. Wanneer de verhuurder de huur wil opzeggen, moet hij hier een geldige reden voor hebben.

Onderhuur

Als jij tijdelijk uit jouw kamer gaat vanwege bijvoorbeeld een stage in een andere stad, kun je jouw kamer onderhuren aan iemand anders. Doe dit altijd in overleg met de verhuurder. Vaak staat hier ook iets over in het contract.

Wil je graag meer informatie? Dit kun je vinden op onder andere de volgende websites:

www.rijksoverheid.nl

www.rechtswinkel-groningen.nl

www.advocaten.nl

Newsletter

Sign up for our newsletter and stay informed of the KEI-week.

Register newsletter

Partners

Without our loyal partners it would not have been possible.

Frequently asked questions for KEI-lopers

Can you join the same KEI-group as a friend?

Yes, it is possible to join a KEI-group with one friend. Mention this in the registration form and you will be placed in the same KEI-group. We can only match you if you give the right e-mail adres. You can only join a KEI-group with one friend. It is not possible to join with three or more people.

When is the KEI-office open during the KEI-week?

During the KEI-week the KEI-office (Pelsterstraat 23, near the Vismarkt) is open at the following times:

 

Monday: 09:00-19:00

Tuesday: 09:00-18:00

Wednesday: 10:00-17:00 (contactable till 18:00 on whatsapp)

Thursday: 10:00-17:00 (contactable till 18:00 on whatsapp)

Friday: 10:00-16:00 (contactable till 18:00 on whatsapp)

What does the KEI-week have to offer?

During the KEI-week you get to know all the different aspects of Groningen. The KEI-week provides general information about renting a room student grants. You can also get in touch with sports organizations, student societies and other sorts of associations. Besides all this, there will be a lot of festivities and activities which you can participate in.

Can the KEI-week be seen as an initiation?

No, not at all! You should see the KEI-week primarily as something that is just fun to do. It is a week full of information. Signing up for the KEI-week does not mean you are obligated to participate in the online events. You are free to join the events you like.

Is it possible for me to change KEI-groups during the KEI-week?

Yes it is. If you want to change your KEI-group for any reason you can contact the OFFICE-crew. To do so, you can call them (050 363 80 90), email them (info@keiweek.nl) or contact them via Whatsapp (+31 6 4422 6680).

If you have found another group which you think is more fun or suits you better? Thats also possible, you’ll will have to contact the OFFICE-crew about your replacement. This is important because we need to know which group you’re a part of in case of an emergency.

What does ‘KEI’ stand for?

KEI stands for “Kommissie Eerstejaars Introduktie” , which can be translated as “The commission for the introduction of first-year students”. The KEI-week is the general introduction week for all incoming higher education students, both at the University of Groningen and the Hanze University of Applied Sciences. The KEI-week is the oldest, largest and cheapest introduction week in the Netherlands.