Voedselverspilling

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

  • Naast dat je een minder voedsel verspilt, zijn deze tips ook nog eens goed voor je portemonnee!
  • Download de Weggooitest app van Milieucentraal. Hier houdt je 14 dagen bij hoeveel voedsel je weggooit. Hier staat niet alleen hoeveel voedsel je op jaarbasis verspilt, maar ook hoeveel geld je verspilt!
  • Koop op maat: maak een boodschappenlijstje! Hierdoor koop je niet meer dan je nodig hebt. Let hierbij ook op de houdbaarheidsdatum: kun je het product op tijd opmaken?
  • Kijk voordat je boodschappen gaat doen of je nog wat in de koelkast of voorraadkast hebt liggen dat je zou kunnen gebruiken in je gerecht.
  • Slim bewaren: zorg dat je je voorraadkast of koelkast overzichtelijk indeelt. Hierdoor vergeet je niet dat je nog kliekjes of producten in huis hebt, zodat je ze nog voordat ze bederven op kunt eten.
  • Kliekjes: je kunt restjes over het algemeen nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een afsluitbaar bakje op 4 graden, hierop zijn de voedingsmiddelen het langst houdbaar. Label het bakje op het moment dat je het weglegt, zodat je later ook nog weet of je het nog wel of niet kunt eten.
  • Kook op maat: gebruik bij het koken een kopje, mok of ons Eetmaatje (die je krijgt in je KEI-tasje) om de juiste hoeveelheden af te meten.
  • Hou bij het koken rekening met grote of kleine eters.
  • Wees creatief met kliekjes! Van ontzettend veel kliekjes kun je nog wat lekkers maken. Kijk hiervoor eens op bijvoorbeeld kliekipedia.nl, waarop ontzettend veel recepten staan die je kunt maken met kliekjes.