Duurzame Donderdag

Tijdens de KEI-week wordt veel aandacht aan duurzaamheid besteed. Op donderdag stond de hele dag in het teken van duurzaamheid. In The Green Corner stonden een heleboel partijen die zich op allerlei manieren bezig houden met duurzaamheid. Het hoofdthema waar we ons dit jaar op focusten was Food Waste.

Frankville was aanwezig  met allerlei potten en bakken waarin zij laten zien hoe je groentes kunt stekken. Zij leggen hierbij ook de focus op vergeten groenten, zoals snijbiet en ananasaardbei. Verder zij laten zien hoe makkelijk je als student groentes kunt stekken in bijvoorbeeld een bierkrat. Voor meer informatie kun je kijken op de site: http://www.frankville.nl/.

Ook zal de gemeente aanwezig zijn met een heleboel informatie over Fair Trade voedsel. Dit betekent dat de producten afkomstig zijn uit eerlijke handel en waarvoor dus een eerlijke prijs is betaalt. Dit is een prijs die in verhouding staat tot de productiekosten en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Bekijk op http://www.fairtrade.groningen.nl/ hoe fairtrade de gemeente Groningen is.

Daarnaast was Youth Food Movement Groningen aanwezig. Zij geven aankomende studenten mee hoe ze duurzaam, gezond en toch goedkoop kunnen koken in het kader van voedselverspilling, want als je bewuster kookt zal je ook minder verspillen! Yoth Food Movement liet twee pastasauzen proeven: een zelfgemaakte pastasaus en een pastasaus uit de supermarkt. Hierbij gaat het niet alleen om de smaak, maar ook om het duurzame en financiële aspect. Zij lieten daarom ook alle ingrediënten zien. De zelfgemaakte pastasaus werd gemaakt met regionale en seizoens ingrediënten, waardoor de saus goedkoper is en tevens de lokale economie steunt. Bekijk hun activiteiten op http://youthfoodmovement.nl/.

Thomas Luttikhold gaf een workshop: Get-wasted, maak je eigen waste drankje (op basis van water). Het concept is heel simpel: je vult een flesje met de producten, die we normaal weg zouden gooien en voegt daar water aan toe. Je krijgt dan een unieke smaak en een flesje met een verhaal. Zie voor een voorproefje zijn site: http://www.thomasluttikhold.nl/waste-watcher-bij-rabobank-peelland-zuid/

Daarnaast was The Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen aanwezig. Zij  laten zien hoe de universiteit aan duurzaamheid doet en op welke manier zij proberen de universiteit duurzamer te maken. Voor meer informatie over hun evenementen, projecten en mogelijkheden kun je terecht op hun site: http://www.rug.nl/about-us/who-are-we/sustainability/greenoffice/.

Ook waren er twee studentenroeiverenigingen aanwezig: Gyas en Aegir aanwezig zijn met hun ergometers. Hiermee kun je door te roeien energie opwekken en direct zien hoe lang je moet roeien om bijvoorbeeld een tosti te bakken of een kop koffie te zetten.

Tot slot was het UMEF aanwezig. Zoals al beschreven wordt er tijdens en voorafgaand aan de KEI-week samengewerkt met het UMEF om het beste uit de Duurzame Donderdag te halen! Het UMEF was aanwezig met een Solar Bike. Dit is een bakfiets met daarop zonnepanelen, waarbij energie wordt opgevangen voor een LED TV op de bakfiets. Hierop werd informatie gegeven over duurzaamheid! Geïnteresseerd in wat het UMEF allemaal doet? Kijk dan op hun site: http://umef.net/

KEI-week

Installeer onze app!