Dare 2B Aware - Sex , Drugs & Alcohol

Genotsmiddelen

Alcohol

Vanaf je 18e mag je legaal alcohol drinken in Nederland. Voor je deze leeftijd hebt bereikt is niet alleen zeer slecht voor je gezondheid om te drinken, maar ook nog eens verboden. Ook in de KEI-week staan er sancties op het nuttigen van alcohol onder de 18. Misschien heb je wel het idee dat studenten altijd aan het zuipen zijn, dit is namelijk een  stereotypering over studenten maar deze is lang niet altijd van toepassing. Natuurlijk loopt er wel eens een dronken student over straat wanneer hij van een feestje komt, maar er zijn ook genoeg studenten die naar een feestje gaan zonder dat zij zwalkend over straat naar huis terug lopen.

Belangrijk is om te beseffen dat jij de keuze maakt over wat jij doet en drinkt. Stel je eigen grenzen vast en geef deze ook duidelijk aan!

Het gebruik van alcohol heeft op verschillende manieren invloed. Zowel lichamelijk als sociaal. Je lichaam raakt langzaam verdoofd door alcohol, waardoor remmingen wegvallen en je beoordelingsvermogen geleidelijk afneemt. Het afbreken van alcohol gebeurt door de lever en duurt ongeveer 1,5 uur per standaardglas. Dit betekent dat de lever wel 8 tot 12 uur bezig kan zijn bij het drinken van 8 glazen alcohol! Behalve het aantasten van de lever, kan het ook schadelijk zijn voor de maag, hart en bloedvaten. Te veel alcohol op een avond kan zelfs leiden tot een alcoholvergiftiging welke zelfs dodelijk kan zijn!

Alcohol heeft verschillende psychische effecten, een belangrijk punt is dat het ontremmend werkt. Hierdoor kun je sneller agressief worden of heb je wellicht sneller onveilige seks.

Jaarlijks overlijden circa 2.000 personen door aandoeningen die direct of indirect een gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik in Nederland.

Drugs

Ook dit is een aspect waar je mee te maken kunt krijgen in je studententijd. Je zult wellicht mensen tegenkomen die veel ervaring hebben op het gebied van drugs, maar ook mensen die nog nooit softdrugs gebruikt hebben. Hierbij geldt ook dat je zelf moet bedenken wat jij wilt en hoe ver je wilt gaan. Laat je nooit overhalen tot iets wat jij niet wilt!

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor er geestelijke en lichamelijke effecten optreden. We noemen dit ook wel de psychoactieve werking.
Drugs kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden. De meest gebruikte indeling is de indeling naar de werking van de drugs op de hersenen. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend. Sommige middelen, zoals hasj en wiet, hebben meerdere effecten. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant niet zien wat er in een drug zit en wat de sterkte is. Verslavingszorg Noord Nederland heeft een test- en informatiepunt. Gebruikers van uitgaansdrugs kunnen deze middelen (zowel pillen, poeders als vloeistoffen) laten testen.

Seksualiteit

Misschien heb je al ervaring, misschien niet. Het studentenleven is in ieder geval een leven dat gepaard gaat met ontdekkingen, aan jezelf en aan elkaar. Om te zorgen dat deze periode een prettige periode wordt en geen horrortijd, kun je altijd terecht bij bijvoorbeeld de GGD of Sense Noord Nederland. Als je jonger bent dan 25 jaar kun je anoniem terecht bij Sense, bijvoorbeeld voor gratis hulp en advies, maar ook voor een gratis SOA-test. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur:

T: 0900 7367366

I: www.sensenoord.nl

Ook bij de GGD kun je terecht voor vragen en/of een SOA-test:

Telefonisch spreekuur: Maandag t/m donderdag 10.00 – 11.30 uur.  

T: 050 3674083

I: www.ggdgroningen.nl    

Over het algemeen geldt bij de bovengenoemde punten: laat je niet verleiden tot dingen die je niet wilt. Hier krijg je later spijt van en kan lijden tot vervelende situaties. En daar zit je als nieuwe student met nog een heel leven voor je zeker niet op te wachten.

KEI-week

Installeer onze app!